Сучасна вітчизняна історіографія про занепад комуністичної партії України у 1985–1991 рр. та причини розпаду СРСР як тоталітарної держави - Наконечна, О. (Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії, 2015)
У статті проаналізованіпраці сучасних українських істориків, які розкривають спробипроведення М. Горбачовим політичної реформи в СРСР, причинизанепаду комуністичної партії України у роки перебудови таверсії розпаду Радянського Союзу як держави.