Чорноморська торгівля Київської Русі та Хозарського каганату в ІХ–Х століттях - Краснікова, О. (Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії, 2015)
Аналіз писемнихджерел доби раннього середньовіччя про активність КиївськоїРусі та Хозарського каганату в міжнародних економічних зв’язкахІХ–Х століть чорноморськими торгівельними маршрутами.Найбільш активною була діяльність руських купців. КупціХозарського каганату не приймали участі у торгівлі Чорнимморем. Це надає підставу для висновку, що саме Київська Русьявляла собою торгівельну державу, а зовнішня торгівляХозарського каганату мала здебільшого транзитний характер.