Среднее Поосколье в оборонительной системе Российского государства на южном порубежье в 60-80-е гг. XVII века - Кушнарев, С. (Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії, 1970)
В  статті  розглядається  історія  колонізації  окремо  взятого регіону  південного  порубіжжя  Російської  держави  в  60-80-і  рр.  XVII століття. Завдяки залученню архівних матеріалів автор доповнює новими фактами історію досліджуваного регіону і приходить до висновку, що головна роль у заселенні території, контрольованої військовими силами Валуйської фортеці, належала валуйським служилим людям і черкасам південноруських повітів.