Діяльність органів міського самоврядування з розвитку комунального господарства губернських центрів Лівобережної України (ХІХ – поч. ХХ ст.) - Ховтура, Анастасія Сергіївна (Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії, 2020)
Статтю присвячено дослідженню діяльності самоврядування губернських центрів Лівобережної України з організації системи служб комунального господарства. Охарактеризовано особливості формування структур комунальної мережі Харкова, Полтави та Чернігова. Простежено зміну практик міського самоврядування відносно менеджменту та експлуатації комунального комплексу.