Людина праці в СРСР: від глорифікації до девальвації - Коляструк, Ольга Анатоліївна (Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії, 2019)
У статті розглядаються подвійні стандарти ставлення до людини праці в радянській державі. Праця мала загально-примусовий, мілітаризований характер, використовувалася для побудови нового ладу та «нової людини», служила інструментом мобілізації суспільства, була гарантом утримання влади більшовиками. Державний примус до праці поширювався на всіх трудящих. Офіційне звеличення людини праці в реальності оберталось її повним нівелюванням. Радянський «тейлоризм» перетворив робітника на функціонального виконавця (сталінський «гвинтик») і знеособив його як громадянина. Виробничий колективізм знівелював самодостатню особистість, позбавив їїіндивідуальності та відповідальності, унеможливив ініціативу.