О специализации в сфере производства и торговли кожаными изделиями и обувью в Византии IV–IX вв. - Сорочан, Е. (Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії, 2015)
У статті розглядається, у вигляді якої ремісничої продукції використовували шкіру, яка спостерігалася спеціалізація в області виробництва і торгівлі шкіряними виробами і взуттям, ступінь її заглибленості, поширеність професійного заняття з цим пов’язаного, ступінь організованості ремесла. У ході дослідження з’ясовано, що ромейська чоботарська реміснича діяльність знаходилась в колі двох основних професій – зангаров і скітотомов, але мала більш спеціалізований характер, ніж західноєвропейська.