Сучасна вітчизняна історіографія про занепад комуністичної партії України у 1985–1991 рр. та причини розпаду СРСР як тоталітарної держави - Наконечна, О. (Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії, 2015)
У статті проаналізовані праці сучасних українських істориків, які розкривають спроби проведення М. Горбачовим політичної реформи в СРСР, причини занепаду комуністичної партії України у роки перебудови та версії розпаду Радянського Союзу як держави.