Чорноморська торгівля Київської Русі та Хозарського каганату в ІХ–Х століттях - Краснікова, О. (Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії, 2015)
Аналіз писемних джерел доби раннього середньовіччя про активність Київської Русі та Хозарського каганату в міжнародних економічних зв’язках ІХ–Х століть чорноморськими торгівельними маршрутами. Найбільш активною була діяльність руських купців. Купці Хозарського каганату не приймали участі у торгівлі Чорним морем. Це надає підставу для висновку, що саме Київська Русь являла собою торгівельну державу, а зовнішня торгівля Хозарського каганату мала здебільшого транзитний характер.