Среднее Поосколье в оборонительной системе Российского государства на южном порубежье в 60-80-е гг. XVII века - Кушнарев, С. (Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії)
В статті розглядається історія колонізації окремо взятого регіону південного порубіжжя Російської держави в 60-80-і рр. XVII століття. Завдяки залученню архівних матеріалів автор доповнює новими фактами історію досліджуваного регіону і приходить до висновку, що головна роль у заселенні території, контрольованої військовими силами Валуйської фортеці, належала валуйським служилим людям і черкасам південноруських повітів.