Масове закриття церков на Харківщині як складова частина антирелігійної кампанії кінця 1920-х – початку 1930-х рр. - Волосник, Юрій Петрович (Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії, 2020)
У статті досліджуються причини широкомасштабного атеїстичного наступу радянської держави на релігійні конфесії на Харківщині в умовах зламу непу. Розкрито методи, за допомогою яких атеїстична влада боролася проти релігії і церкви. Проаналізовано форми спротиву духовенства і віруючих процесу закриття храмів і зняття церковних дзвонів. Зроблено висновок, що процес масового закриття церков і молитовних будинків був однією з найважливіших складових антирелігійної кампанії тоталітарної влади на рубежі 1920-х – 1930-х рр.