«Cтатистика в нас шкутильгає…» Сталінська політика щодо органів обліку та статистики СРСР: історіографічний аспект» - Кравченко, Євген Олександрович (Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії, 2019)
Проаналізовано наукові розвідки, що стосуються становлення відносин сталінського режиму зі статистичними органами радянської держави. Виділено репрезентативні концепти, що відображають зміну обробки економічних та демографічних даних протягом 1930-х рр. Окремим кейсом розглянуто літературу, присвячену відновленню пам’яті про репресований «цвіт української демографії».