Українська еміграція в ЧСР. Повсякденне життя працівників медичної сфери міжвоєнного періоду - Ольга, Зубко Євгенівна (Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії, 2019)
На еміграцію в ЧСР з політичних причин вийшло 119 українських лікарів. Їхній вихід за кордон мав як свої переваги, так і свої недоліки. Перші полягали в тому, що не потрібно було змінювати свій фах, перевчатися. Водночас недоліком емігрантського буття була побутова невлаштованість. Українським медикам, як і іншим вихідцям, довелося вирішувати питання житла, харчування, одягу та дозвілля. Вирішення останніх показало, що медична повсякденність була цілком регламентованим явищем, у просторі якого уживалися виробничі, політичні та ідеологічні потреби міжвоєнного часу.