Хімічна характеристика біомембран гранулоцитів периферичної крові у часто хворих дітей із синдромом вегетативних дисфункцій - Popov, Mуkola; Olenych, Vira; Liadova, Tetiana; Ognivenko, Olena; Soloviova, Angelina (Актуальні проблеми сучасної медицини, 2020)
Резюме. Проблема часто хворих дітей (ЧХД) має велику актуальність у медичній практиці. Особливу групу складають ЧХД з синдромом вегетативних дисфункцій, народжених недоношеними з перинатальним ураженням центральної нервової системи (ЦНС). В проведених раніше дослідженнях було встановлено, що ЧХД, народжені недоношеними з перинатальним ураженням ЦНС, проявляють більш низьку іменореактивність, ніж їх здорові однолітки. Мета роботи – вивчення стану біохімічного показника імунокомпетентних клітин (вивчення фосфоліпідного складу мембран гранулоцитів) у ЧХД з синдромом вегетативних дисфункцій, народжених недоношеними з перинатальним ураженням ЦНС. Матеріали та методи. Було обстежено 68 дітей у віці 6-7 років, які відносились до групи ЧХД. З них 36 дітей с синдромом вегетативних дисфункцій, які народжені недоношеними з перинатальним ураженням ЦНС (1 група) та 32 дитини без синдрома вегетативних дисфункцій, які народжені вчасно без перинатального ураження ЦНС (2 група). Програма біохімічних досліджень включала вивчення фосфоліпідного складу мембран гранулоцитів. Результати. Вивчення фосфоліпідного складу мембран гранулоцитів крові пацієнтів, які вивчалися, виявило достовірні відміни з порівнянням з показниками групи контролю. Виявлені зміни у біомембранах гранулоцитів були більш виразними у ЧХД з синдромом вегетативних дисфункцій, які народжені недоношеними з перинатальним ураженням ЦНС, ніж у ЧХД, які народжені вчасно без перинатального ураження ЦНС, та синдрома вегетативних дисфункцій. Висновки. Отриманні данні дозволяють зробити висновки, що у ЧХД, які народжені недоношеними з перинатальним ураженням ЦНС, спостерігаються зміни в біохімічних характеристиках мембран, ніж у дітей, які народжені в строк без ураження ЦНС. Виявлені зміни в імунокомпетентних клітинах, характеризуються підвищенням полярності ліпідного компонента біомембран та зменшенням відносного змісту в них нейтральних ліпідів. Данні порушення призводять до зміни білок-ліпідних взаємодій, що призводить к зміненню мікров'язкості біомембран та їх структурно-функціональних властивостей. За результатами, які надано, можливо припустити, що у ЧХД, які народжені недоношеними, відмічається формування недосконалої імунної відповіді на інфекційний агент. У свою чергу, зниження імунної реактивності сприяє персистенції інфекції та хронизації запального процесу.