НЕСПЕЦИФІЧНІ ФАКТОРИ ІМУНІТЕТУ У ПАТОГЕНЕЗІ БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ У ДІТЕЙ - Chernuskyi, V. H.; Popov, M. M.; HovalenkovaО. L.; Letiaho, H. V.; Kashina-Yarmak, V. L.; YevdokymovaТ. V. (Актуальні проблеми сучасної медицини, 2018)
У роботі було досліджено роль неспецифічних факторів імунітету в патогенезі бронхіальної астми (БА) у дітей при різних клінічних формах і ступенях тяжкості її перебігу. Проведено обстеження 228 дітей, хворих на бронхіальну астму у віці від 5 до 14 років. Оцінювалися титр комплементу (С0) в сироватці крові, компоненти комплементу С2 і С3а, білковий компонент сироватки крові пропердин, циркулюючі імунні комплекси, рівень загального сироваткового IgE. Статистичну обробку проводили за допомогою t-критерію Ст’юдента. В результаті проведеного дослідження встановлено, що у хворих з неалергічною формою БА найбільше підвищення відхилень від нормативу відзначено щодо циркулюючих імунних комплексів (ЦІК) (t = 16,74). Друге рангове місце займає підвищений вміст С3а (t = 8,21), далі в порядку зниження - IgE (t = 4,55) → С0 (t = 1,89). Рейтингове нормування ступеня відхилення від нормативу показників неспецифічного імунітету у хворих з атопічною формою БА показало, що на відміну від хворих з неалергічною формою БА головна патогенетична роль належить реагіновій гіперчутливості (IgE; t = 17,39). Значення имунокомплексної гіперсенсибілізації при атопічний формі БА знаходиться на другому ранговому місці. У дітей, хворих змішаною формою БА, виявлено проміжний патогенетичний варіант, який проявлявся в приблизно рівній активності як імунокомплексних, так і реагінових реакцій з деякою домінантою перших: ЦІК (t= 13,66) → IgE (t = 11,19) . Таким чином, виявлено, що в патогенезі БА у дітей бере участь імунокомплексний імунологічний механізм (III тип по Геллу-Кумбсу), що підсилює імуноспецифічні реакції, посилюючи тяжкість перебігу захворювання. У сироватці крові дітей, хворих на БА, має місце зниження пропердину, який споживається на активацію альтернативного (пропердинового) шляху комплементу через С3а, а також неспецифічні імунологічні механізми здатні стимулювати та підтримувати хронічне алергічне запалення в бронхолегеневій системі у дітей, хворих на БА.